Sett deg inn i reglene for budgivning

Budrunden er både spennende og nervepirrende, og det kan være lett å la seg rive med. Det første du bør gjøre er å sette deg inn i reglene for budgivning. Alle bud er bindende, og du har ingen angrefrist. Vær derfor sikker på at dette er boligen du vil ha, og ikke legg inn bud på mer enn en bolig om gangen.

I budrunder er det ofte korte tidsfrister. Sørg for at du er tilgjengelig for megler, legg gjerne en plan for budgivningen din, og aller viktigst: sett et tak for hvor høy sum du maksimalt kan gi. 

Sett opp et budsjett – og ikke overstig dette

Et godt tips er å sette opp et budsjett i forkant av budrunden, slik at du vet hvor mye du kan gi for boligen, og hvordan økonomien din ser ut etter at avdrag, renter, felleskostnader og andre boligrelaterte utgifter er betalt. Husk at gebyrer og omkostninger kommer i tillegg til kjøpesummen, og at økonomien din bør tåle endringer i renten.

Ha finansieringen i orden

Vær klar over at budrunden ikke er vunnet før selger har akseptert budet ditt. Dersom du ikke har finansieringen i orden kan selger velge et lavere bud. Finansieringsbeviset fra banken bør derfor alltid foreligge før du gir bud.

Kjøper du bolig i et hett eller rolig marked?  

Kontakt megler etter siste visning og få informasjon om hvor mange som står på visningslisten, megler kan også gi deg informasjon om hva tilsvarende objekter har blitt solgt for tidligere.

Boligen er din!

Dersom selger aksepterer budet ditt, er boligen din. Eiendomsmegleren kontakter banken for å få bekreftelse på at finansieringen er i orden. Neste steg er kontraktsmøte, signering av kjøpskontrakt og gjennomgang av overtakelse og oppgjør med selger og eiendomsmegler.